Er mobiltelefoner, eller smartphones årsager til stress?

I aftes, i deadline 2. Sektion så jeg en meget interessant debat om hvordan håndholdte enheder, som smartphones og tablets forandrer den måde som vi lever vores liv på. Helle Jensen, som er sociolog på Aarhus Universitet har skrevet en bog om, hvordan de nye medier i stigende grad er årsager til stress i samfundet og Timme Bisgaard Munk, som er redaktør for online nyhedssitet kommunikationsforum var enig, men påpegede også, at man ikke bør være alt for pessimistisk overfor de nye medier.

Man skal ikke altid problematisere nye medier, hævder Timme Bisgaard Munk. Denne form for problematisering var den samme i forbindelse med den skriftlige kommunikation, som Sokrates problematiserede for to tusinde år siden. Det var også det samme med radioen, TV’ets og internettets opståen og her har menneskerne og samfundet også formået at tilpasse sig. Med opstandelsen af disse medier, var man også bekymret for at de ville være årsager til stress og fremmedgørelse, men alligevel, blev det ikke så slemt som nogen havde forudset.

Jeg er selv en af dem som har en iPhone og som nærmest ikke kan undvære den. Udsendelsen fik mig også til at tænke over mit eget medieforbrug og om mit forbrug er en ad mine egne årsager til stress. Jeg tjekker kontant min telefon for sms’er og mails og nogen gange kan jeg godt selv se, at jeg er kommet ud i en ond spiral. Jeg har konstant et behov for at læse mine mails i real time og det kan godt være en belastning for mine omgivelser.