Kosttilskud – hjælp din krop godt på vej og suppler de normale næringskilder med et kosttilskud

Trænger kroppen til ekstra brændstof, så kan kosttilskud være en god ide. Kosttilskud kommer i mange former og kan give kroppen et tilskud af alt fra mineraler og vitaminer til fedtsyrer og plantestoffer.

Hvis din krop af den ene eller den anden grund ikke har nok energi i løbet af dagen, så kan kosttilskud ofte være et relevant supplement til din normale kost. Kosttilskud kommer i tusindvis af forskellige udgaver, så det er med at holde tungen lige i munden for at finde det kosttilskud, som er rigtigt for dig og din krop. I denne artikel kan du læse mere om kost-tilskud, og hvad du kan bruge det til.

Hvad kendetegner kosttilskud?

Et kost-tilskud er først og fremmest et tilskud til din normale kost og må under ingen omstændigheder erstatte din normale kost. Der er ingen regler for, hvad kost-tilskud kan og ikke kan indeholde, og der anslås i dag at være mere end 1000 produkter i Danmark, som kan anses som et kost-tilskud. Typiske ingredienser i kost-tilskud er mineraler, vitaminer, plantestoffer og fedtsyrer.

Kost-tilskud er som traditionelle lægemidler administreret af Fødevareloven og Fødevarestyrelsen. Imidlertid er kontrollen med kost-tilskud langt mindre end lægemidler, hvorfor fokus hovedsageligt er på at undgå at kost-tilskud indeholder farlige stoffer.

Dette betyder samtidig, at der også er langt mindre fokus på kosttilskuddenes kvalitet såvel som deres fysiologiske og ernæringsmæssige positive effekt. Dette betyder også, at du skal se dig godt om i den jungle af kost-tilskud, som der findes på hylderne, for at finde et produkt med en beviselig sundhedsmæssig gavnlig effekt.

Effekter ved kosttilskud

De positive effekter af kost-tilskuddet svinger fra produkt til produkt. Nogle af de positive effekter er blandt andet forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme, knogleskørhed, fødselsdefekter samt blodmangel.

Da de ernæringsmæssige og fysiologiske gevinster imidlertid som sagt svinger fra produkt til produkt så tag en grundig snak med sælgeren af kosttilskuddet, før du køber det. Dette er den eneste måde, hvorpå du kan sikre dig, at du får et kost-tilskud, som passer til dine behov.

Derudover bør du selvfølgelig også altid overholde de anbefalede doseringer. Kost-tilskud har muligvis ikke den samme koncentration af effektfulde stoffer som traditionelle lægemidler, men skal alligevel indtages med måde og håndteres med omtanke. Endelig skal du være forsigtig med kost-tilskud, hvis du modtager receptmedicin, ligesom at gravide, børn og folk som står over for en større operation med enkelte undtagelser ikke bør indtage kost-tilskud.